Arrestaties bij Ramadan in Egypte, gevolgen voor toerisme.

  • Petr°

    Arrestaties bij ramadan in Egypte

    Voor het eerst in de geschiedenis van de seculiere Egyptische republiek is men begonnen met het arresteren van mensen die zich niet aan de islamitische wetten van de vastenmaand houden.

    Tijdens de ramadan voor zonsondergang in het openbaar eten, drinken of roken (intimiteit is altijd een taboe) is vanaf heden strafbaar in Egypte.

    Egypte geldt doorgaans als een van de meer liberale Arabische staten, maar in praktijk krijgt het die betiteling enkel omdat het een bondgenoot is van Amerika.

    De religieuze autoriteiten hebben hun waardering uitgesproken over de reeks arrestaties. Voor hen dient iedereen die zich in een islamitisch land bevindt zich te houden aan de islamitische wet, ongeacht of iemand een ander geloof heeft. (Tien procent van de Egyptenaren is christen)

    Wat voorheen nog werd afgedaan als fundamentalisme uit de Golfstaten, is na een lang islamiseringproces nu ook in Egypte de norm.

    Niemand weet precies wie de vastenregels tot wet heeft gepromoveerd, aangezien de overheid in Egypte geen uitleg geeft over haar handelen.

    Er wordt gezegd dat het een waarschuwing is; sommigen doen het af als een mislukte grap of simpelweg een nieuwe manier voor de politie om bij te verdienen.

    Maar dat men buiten de letter van de wet omgaat, is duidelijk.

    De kritiek van mensenrechtenorganisaties ten spijt, doet de overheid doet niets anders dan gehoor geven aan het sentiment op straat. De dwang om je te schikken in de vastenregels was vooralsnog ‘beperkt‘ tot de boze blikken van omstanders, soms leidend tot een enkele reprimande.

    Die tijd is over.

    Deze week werden ruim 200 mensen in verschillende steden, waarvan 150 in het zuidelijke Aswan, van straat geplukt omdat zij de regels van de vastenmaand overtraden, zo melden de Egyptische media.

    Sommigen van hen werden op heterdaad betrapt op het nemen van een slokje water of een hijs van een sigaret. Anderen werden enkel verdacht van een overtreding en kregen als waarschuwing een boete.

    Voor buitenlanders gelden doorgaans minder strikte regels in Egypte. Maar zelfs in Hurgada, een verzameling van toeristische resorts aan de Rode Zee, werden mensen opgepakt.

    Om de vrome boodschap te verduidelijken beval de gouverneur ook alle restaurants en cafés in de toeristentrekpleister overdag te sluiten.

    Allah is misschien vergevingsgezind; zijn dienaren vaak niet.

    © Trouw

    Ik kán me zo voorstellen dat het sluiten van bars en restaurants gedurende de Ramadan negatieve gevolgen zal hebben voor het toerisme… hoe ervaart men dat ter plekke?

  • gerard1808@hotmail.com

    lijkt me een vreemd verhaal