Hoe werden piramides gebouwd?

  • sjoerd_1970

    Mijn dochter doet een werkstuk over Egypte. Ik was benieuwd of iemand een helder betoog kon houden hoe piramides werden gebouwd. De periode waarin piramides gebouwd zijn moet behoorlijk lang zijn geweest. Ik vroeg me daarom af of er verschillende bouwtechnieken / stijlen “door de eeuwen” heen werden gebruikt met als resultaat verschillende piramide vormen of archtectonische kunsten.

    Hoewel ik een aantal theorieën heb gegoogled hoop ik dat iemand een goed overzicht kan geven met links naar wetenschappelijke bronnen en het liefst met de laatste inzichten.

  • cleopatra

    Slimme papa heeft die dochter. Maar wíe doet het werkstuk ook al weer, zijn wij dat of is het papa?

  • joke

    1)ga eens met een blokkendoos aan de gang, kom je al een heel eind !!!!!

    2)of kijk naar zo'n leuk flimpje van asterik ……….

    3) op tv (pakket met extra zenders) bij ons via upc op 308 zijn er tal van uitzendingen over egypte, zijn pyramides en graven,

    4) boekhandels hebben hele leuke boeken over egypte

    5) met enig zoekwerk staan er tal van werkstukken gemaakt door leerlingen van de basisschool op internet,

    6) bezoek aan museum in leiden

    7) de pramides een wereldwonder zijn

    8) om te weten wát een pyramide in het “echie” is moet je toch zelf wel even gaan kijken, dan pas kun je er echt over vertellen.

    9) pa, veel plezier met het maken van het werkstuk,

    groeten,

    joke.

  • sjoerd_1970

    Helemaal gelijk Cleopatra, ze doet het ook zeker helemaal zelf. Ze gebruikt daarbij een boek en daarin stond een bouwtechniek met kranen waarbij een blok van de grond op de top werd gezet. aangezien de piramide van Cheops 147 m hoog is, lijkt me dat erg onwaarschijnlijk. Daarnaast weegt een blok kalksteen zo'n 2500 kg. Ook is de piramide van Chepos glad van buiten, dus je kunt er niet even op naar boven lopen.

    Daarom waren we op zoek gegaan naar verschillende theorieën en ik was benieuwd naar de laatste inzichten.

    Wat we hebben tot dusver:

    1. Techniek met bouwkranen

    2. Techniek met bouw helling en blokken rollen op houten palen

    3. Techniek met gieten van blokken (net als beton)

    4. Techniek van binnenuit

    Ik was heel benieuwd of hier nu ook momenteel onderzoek naar wordt gedaan of dat overheid in Egypte dit niet toestaat.

  • sjoerd_1970

    Hoi Joke,

    Bedankt voor je reactie. Met het werkstuk komt het wel goed en jouw suggesties zijn dan wel relevant.

    Maar ik zocht voor mezelf meer info over wetenschappelijke verklaringen. Zie ook mijn reactie onder Cleopatra.

  • joke

    dag sjoerd,

    daarom zijn die tv uitzendingen over egypte ook zo interessant !!!!!!!!!!!

    joke.

  • Jan

    sjoerd_1970 Schreef:

    ——————————————————-

    > Maar ik zocht voor mezelf meer info over

    > wetenschappelijke verklaringen.

    Hallo.

    De enige fatsoenlijke theorie die ik ooit m.b.t. dit onderwerp gelezen heb is die in het boek “How the pyramids were built”, geschreven door Peter Hodges.

    Als je wel eens naar National Geographic of zo gekeken hebt dan ken je de doorsnee piramidioot wel; ze ventileren een theorie, proberen die dan uit in Egypte zelf (en dan het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van de echte piramiden), en als klap op de vuurpijl wordt het werk voor wat betreft het kappen en verslepen van de stenen gedaan door (hedendaagse) Egyptenaren in klederdracht (de westerse bedenker van de theorie staat er steevast als een soort bouwmeester bij zonder dat hij zelf aan de werkzaamheden deel neemt, dat schijnt zo te horen).

    Welnu, het boek van Peter Hodges is exact het tegenovergestelde van het hierboven beschreven drama: hij heeft om te beginnen bekeken uit welk formaat en gewicht stenen de piramiden zijn gebouwd. Daarna heeft hij vastgesteld hoeveel tijd hiervoor destijds is gebruikt (dat staat voor de drie bekendste piramiden wel ongeveer vast), en daarna heeft hij vrij simpel en duidelijk uitgerekend hoeveel blokken je dan in een bepaalde tijdseenheid moest verzetten om het ding in de gegeven tijd te kunnen bouwen.

    Daarna heeft hij een bouw-manier aangenomen, d.w.z. een manier van stenen verplaatsen met materialen die destijds beschikbaar waren (dus geen ruimteschepen of andere bijzondere krachten), en hij kwam daarbij op redelijk simpele houten hefbomen. Vervolgens heeft hij geprobeerd of je met die werktuigen in de beschikbare tijd stenen met dat gewicht en formaat zou kunnen verplaatsen. En dat heeft hij dan niet in Egypte gedaan voor een wild slingerende NG-televisiekamera, nee, gewoon in Engeland thuis in de achtertuin. En dat lukte, dus hij kwam tot de slotsom dat de methode die hij als hypothese had in het verleden gebruikt zou kunnen zijn.

    Groet, Jan.

  • monica

    probeer deze link eens.

    http://egyptologie.nl/htm/gizeh.html

    Veel plezier bij je zoektocht.

  • ajubi

    met stenen…?

  • monica

    Hele grote

    .;)