In de toeristische plaatsen/hotels/restaurants/bars is volop alcohol verkrijgbaar hoor! Ze hebben een aantal lokale dranken (bier/wijn/sterke drank) en de prijzen hiervan zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland… maar naar Egyptische maatstaven vrij hoog. Voor een halve liter lokaal bier (Stella/Sakarra) betaal je ongeveer LE8-20 (delen door 7-7,5) en voor een fles lokale wijn (Obelisk) betaal je LE40-80. Eigenlijk dus goedkoper dan in Nederland. Alle geimporteerde dranken zijn wel heel duur dus let op dat je niet “per ongeluk” Franse wijn of Schotse whiskey besteld.
Over het eten in Egypte zijn de meningen nogal verdeeld. Ik heb zoveel klachten gehad over het eten, zelfs in de meest luxe hotels. Zelf vind ik het heerlijk en een verwennerij (thuis krijg ik het allemaal niet op tafel hoor!!). Hou er rekening mee dat je in een arm land zit, midden in de woestijn (ondanks de Rode Zee) waardoor de variatie nou eenmaal minder is dan in sommige andere landen. Ik zeg altijd maar zo: op de Dominicaanse Republiek vallen de vruchten spontaan van de bomen, in Egypte zie je vaak geen bomen…. een kwestie van begrip dus. En dat je iets niet lust wil nog niet zeggen dat het slecht is.
Excursies kun je misschien soms goedkoper elders boeken maar dan is het altijd maar de vraag of het wel goed geregeld is en stel dat er iets gebeurt…
Een gezamenlijke fooienpot is zeker tijdens een rondreis zeer gebruikelijk. Je kunt daarnaast nog altijd kleine bedragen aan fooi extra geven voor bv de kruier, bediening, gids, etc. als je tevreden bent over de service. Dit wordt erg op prijs gesteld aangezien ze maar weinig verdienen. Pas echter op dat je niet teveel geeft, het moet wel in verhouding blijven tot de salarissen (20-50 eur per maand).