Dat beestje heet ‘Bilharzia’
Uitleg hieronder.
Henk.
Wat is BILHARZIA?
Bilharzia is een ziekte uit de tropen die veroorzaakt wordt door een larve die in zoet oppervlaktewater leeft. Dit kan zowel stromend, als stilstaand water zijn. In brak water en zout (zee?)water komt bilharzia niet voor. De larve kan door de huid en slijmvliezen binnendringen. De larve nestelt zich in de bloedvaten van de blaas of de darm.
Waar komt BILHARZIA voor?
In Afrika, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië loopt men het grootste risico om bilharzia op te lopen.
Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Mensen kunnen na het zwemmen jeukende pukkeltjes krijgen. Deze verdwijnen na een paar dagen. Na 3 tot 6 weken kunnen er algemene ziekteverschijnselen ontstaan, zoals koorts, malaise, hoesten, kortademigheid, galbulten, buikpijn, diarree (soms met bloed) en lymfeklierzwelling, soms ook bloederige urine of pijn bij het plassen.
Deze klachten kunnen zonder behandeling enkele maanden duren. In Nederland worden deze verschijnselen vaak niet als bilharzia herkend, tenzij de patiënt duidelijk aan de arts vertelt dat hij/zij in de tropen is geweest en daar in zoet oppervlaktewater heeft gezwommen. De arts kan vaststellen of iemand bilharzia heeft door de ontlasting of urine te onderzoeken. De behandeling bestaat uit een kuur met pillen.
Is BILHARZIA gevaarlijk?
Als de ziekte tijdig wordt behandeld is bilharzia niet gevaarlijk. Als iemand zich niet laat behandelen kan bilharzia op de lange duur soms ernstige blaas? of darmklachten geven.
Hoe kunt u BILHARZIA voorkomen?
Door niet te gaan zwemmen of pootje baden in zoet oppervlaktewater in landen waar bilharzia voorkomt.
——————————————————————————–
Alle informatie met betrekking tot ziektes en vaccinaties is afkomstig van de GGD. Houd er rekening mee dat wij geen artsen zijn en vraag altijd advies bij dokter, GGD, travel clinic of ziekenhuis.